Kategoria

Zupy


lip 01 2019 Chińska zupa z imbirem
Komentarze (1)
zupy 

Chińska zupa z imbirem

 

 Składniki:

1,5l wody + 2 rosołki wołowe

duża cebula

duża marchewka

mała pietruszka

1/5 selera

pierś z kurczaka

jajko

sos sojowy ciemny ok. 2-3 łyżki

imbir suszony

papryka słodka i ostra

sól

olej do podsmażenia piersi

szczypiorek

makaron (używam makaronu ze skrobi grochu oraz kukurydzy, wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać 10 min) 

 

 Wykonanie:

Wodę gotowuję w garnku, do wrządku dodaję 2 kostki wołowe.

W tym czasie obieram cebulę i kroję w piórka,

wrzucam na wrzątek, następnie obieram marchew , pietruszkę oraz seler, kroim w cienkie i długie słupki około 6cm.

Wrzucam na wrzątek i gotuję.

W tym czasie można zalać wrzątkiem makaron.

Nastepnie kroję kurczaka w nie duże kawałeczki paski, kostka, wrzucam na rozgrzany olej i przyprawiam:

solą, imbirem papryką ostrą( 1/4 łyżeczki) i słodką (ok. 1 łyzeczk), 2-3 szczypty imbiru i polewam sosem sojowym ciemnym.

Smażę na dużym ogniu ok 4 min po czym mieszam i następne 4 min do lekkiego przypieczenia sosu sojowego.

W tym czasie warzywa w bulionie powinny zrobić się  kruche, pół twarde; wsypuję kurczaka do bulionu z warzywami gotując je wspólnie ok. 10 min.

Pod koniec gotowania dodaję do zupy 2-3 szczypty imbiru dla wzmocnienia smaku i aromatu.

Odcedzam i nakładam makaron

makaron ze skrobi groszku i kukurydzy

 

W kubku roztrzepuję jajko widelcem i spokojnym ruchem wlewam jajko do gotującej się zupy,

drugą ręką powoli mieszam zupę w jedną stronę, gotuję 1-2 min, po tym czasie można cieszyć się aromatem zupy w całej kuchni :)

Na makaron nakładam zupę i dekoruję świerzym, drobno posiekanym szczypiorkiem.

 Podzielcie się waszymi wrażeniami i odczuciami..... Zapraszam